top of page

Siren

Je smutné koukat, jak hodně tradičních českých řemesel upadá a vytrácí se, není o ně zájem a není, kdo by je udržoval při životě. Chce to trpělivost a na tu v dnešní uspěchané době moc času nemáme. O to větší můžeme mít radost, že sklářská tradice stále patří mezi ty živé a co mezi živé, ale mezi mezinárodně známé.

Preciosa, každý jistě alespoň jednou slyšel o Kamenickém Šenově a o sklářství v této oblasti a zrovna Preciosa se snaží ukázat světu, že české sklářství je pojem, který nemá být zapomenut.

Tento rok představila Preciosa na lednovém pařížském Maison & Objet nové světlo Siren, které se zrodilo v rukách designéra Dima Loginoffa, který si vzal za inspiraci jak bájná mýtická stvoření Sirény, tak i tvar českého zvonku.

Jak Dima říká, z bajných Sirén si vzal onu jejich tradovanou křehkost a poloprůhlednost a ze zvonku jeho až archetypální tvar, jež se snažil zachovat, tak aby v nás stále vyvolával jakési spojení s tradicí, které ale není na první pohled tak úplně identifikovatelné.

Světelný design patří mezi jedny z nejkomplikovanějších designérských disciplín, podobně jako design židle je to vrchol.

Světlo je totiž něco, co Vám dotváří interiér, atmosféru prostoru a je to ta pomyslná tečka. Můžete mít sebelepší interiér, ale pokud vám chybí správné osvětlení, nikdy nebude atmosféra taková, jaká by potenciálně mohla být. Z parádního světlého a veselého prostoru si můžete nesprávným osvětlením udělat kobku a naopak. O dodržení stylu ani nemluvě.

Pokud tedy přemýšlíte nad osvětlením interiéru, myslete nejenom na hlavní osvětlení, tedy na to, které si rozsvítíte, když hledáte špendlík na zemi, ale taky na to náladové. Náladové - atmosférové osvětlení jsou ty malé lampičky, svíčky nebo třeba i ty teď velmi populární edisonky. Neosvětlí Vám interiér, ale při jejich správném rozmístění Vám v podvečer vytvoří tu správou útulnou atmosféru k zavrtání se do deky na sedačce se skleničkou vína a dobrou knihou.

Pokud chcete tedy načerpat inspiraci pro Váš interiér začněte českou tradicí Preciosa a Bomma. No a pak zkuste nějaké ty světové inspirace italské Murano Bert Frank, Flos light či všem známé Artemide nemusíte nutně utratit majlant, neříkám kupujte tyhle světla, protože jiná jsou špatná, říkam jen myslete na to čím svítíte, načerpejte inspiraci od těch nejlepších a pak improvizujte a najděte co sedí Vám.

foto: preciosa light

bottom of page